Tips en adviezen

02-03-2023

Zo kies je de juiste leasefiets

Nu je een keuze hebt gemaakt voor het financieren van een fiets, moet je natuurlijk ook een fiets uitzoeken. Dit kan zakelijk en particulier zijn. Maar welke fiets is nou de beste in jouw situatie? Wil je er één voor je werk? Voor de boodschappen of om naar school te gaan? Wij gaan je daarbij helpen door een paar stappen met jullie te delen. 

Welke fiets 

Tijdens de eerste stap is het de bedoeling dat je een fiets gaat uitzoeken. Eentje die bij jouw wensen en behoeftes passen. Zo heb je een stadsfiets en een e-bike. Wanneer je kleine afstanden fietst van zo’n 1 tot 10 kilometer is een stadsfiets een goede optie voor jou. Op deze fiets zitten niet zoveel functies en de fiets is onderhoudsarm. Met deze driewieler kun je snel bij de supermarkt, op school en op werk komen. De e-bike daarentegen is geschikt voor de wat langere afstanden. Moet jij 10 tot 20 km naar jouw werk, naar school of naar de buurtwinkels fietsen dan is deze fiets een goede optie. Zonder vermoeid aan te komen op je bestemming. Deze fiets is nog steeds sportief, maar je wordt hierbij ondersteund met een motor en kan maximaal 25 km/u gaan. 

Technische kenmerken

Wanneer je een fiets koopt moet je rekening houden met een paar technische kenmerken. Zo moet je letten op de juiste framemaat, de kenmerken van het stuur, de wielen en het zadel. Als we kijken naar de framemaat moet je kijken naar jouw binnenbeenlengte. Een framemaat is de hoogte van het frame (de zitbuis) op een fiets. Om dit te berekenen hebben wij een handige formule: 

Stap 1: Zet je voeten zo’n vijftien centimeter uit elkaar wanneer je op blote voeten of met sokken aan staat.

Stap 2: Vanaf deze stap is het heel simpel. Meet de lengte van jouw binnenbeen vanaf jouw lies tot aan de grond. Tijdens deze stap ligt het eraan of je een tourfiets of een sportfiets gaat aanschaffen. 

Voor een tourfiets geldt: binnenbeenlengte x 0,66/0,67 en dan kom je op de juiste framemaat waarbij je afrondt op een heel getal. 

Voor een sportfiets geldt: binnenbeenlengte x 0,65/0,66 en dan kom je ook op de juiste framemaat waarbij je ook weer afrondt op een heel getal. 

Wanneer we kijken naar het zadel is het voor vrouwen belangrijk dat er een breder zadel wordt gekozen. Dit zorgt bij vrouwen voor meer comfort, omdat hun zitknobbels vaak verder uit elkaar staan vergeleken bij mannen. Voor een man maakt dit niet uit. Ook het materiaal speelt een belangrijke rol. Een gelzadel is namelijk comfortabeler, duurzaam en zit warm. Terwijl een leren zadel langer meegaat en zich na enige tijd naar jouw lichaam vervormd. 

Maar hoe zit het dan met het stuur? Het stuur is belangrijk voor jouw zithouding. Een belangrijk hulpmiddel is door jouw elleboog tegen het punt van het zadel te zetten. Wanneer jouw vuist net het stuur raakt is het een goede afstand en krijg jij geen schouder-, nek- of rugklachten. Verder is het model afhankelijk van de functie van de fiets; bij een racestuur zit je dieper en kun je snel fietsen, maar bij langere routes is het slimmer om voor een hoger stuur te kiezen. 

En dan als laatste de wielen. Eigenlijk is het belangrijk om te onthouden dat een wedstrijdfiets dunne banden heeft en de stadsfietsen hebben dikkere banden. Welke fiets jij ook kiest, altijd worden de wielen afgestemd op het soort fiets. 

Je fiets testen 

Als laatste is één van de belangrijkste tips die wij jou mee willen geven; het testen van jouw uitgekozen fiets. Wanneer je een proefrit maakt weet je gelijk hoe de fiets rijdt en of het aan je wensen en behoeftes voldoet. Je kunt het wel beoordelen op het uiterlijk, maar uiteindelijk draait het allemaal om hoe de fiets functioneert. 

Bekijk hier ons aanbod van fietsen. 

lees ook deze artikelen

externalId=fjf-news-detail-2.1.1.2&filter[active]=1&filter[not uuid]=e542f7e6-bb3b-4c46-8cf0-b226a9b88106